Recepty

Nakládaný česnek v octu a chilly (Giam toi ot)

Ingredience:

  • 10-12 oloupaných stoužků čeneku
  • 8 chilly
  • sůl
  • cukr
  • jablečný ocet

 

Postup:

Do velké misky s vodou(400ml) přidejte polévkovou lžíci cukru a promíchejte. Česnek nekrájejte na tenké plátky a dejte do vody s cukrem. Česnek nechte ve vodě s cukrem ca 2 hodiny. Dále si připravíme nálev, kde budeme česnek nakládat. Do nádoby s odměrkou nalijte 100ml vroucí vody, přidejte kávovou lžíci soli a polévkovou lžíci cukru. Poté přidejte 400ml octu a máme zálivku. Česnek po 2 hodinách propláchněte vodou a nechte okapat. Do zavařovací sklenice vložte česnek, nakrájené chilly a octový nálev. Po 2 dnech je česnek akorát. Nakládaný česnek se přidává do oblíbené polívky pho. 

Pečený vepřový bůček - Thit Quay

Ingredience:

  • 1kg vepřového bůčku
  • koření ngu vi huong
  • lžice octa
  • česnek
  • cibule
  • olej

 

Postup:

Maso povařte cca 15 minut. Dále kůži propíchejte vidličkou a utřete kůži do sucha ubrouskem. Při pečení později získá správnou strukturu, bude krásně křupavý. Nakrájenou cibuli a česnek smíchejte s olejem, octem, solí, pepřem a kořením ngu vi huong. Marinádu potřeme rovnoměrně maso. Maso necháme ideálně přes noc marinovat. Maso pečeme v troubě 30-60 minut na 180°C. Posledních 10 minut pečeme na 250°C , aby kůže byla křupavá. Hotový vepřový bůček nakrájíme na plátky tlusté asi půl centimetru. podáváme s rýží a rybí omáčkou.

Vietnamské masové kuličky - Banh mi Xiu Mai

Ingredience:

  • 400g mletého vepřového masa
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • rajčatové pyré
  • sůl, pepř
  • jarní cibulka,
  • koriandr
  • 4 bagety, jak příloha

 

Postup:

Do misky s mletým masem přidejte strouhanku, rybí omáčku, 1 nakrájenou cibuli na kostičky, sůl pepř a pořádně promíchejte. Ze směsi vytvořte přiměřeně velké kuličky (asi 2x větší, než kulička z IKEI). Na pánvi s olejem kuličky ze všech stran opečte. Do panve s kuličkami přidejte česnek, cibuli a rajčatový protlak. Pochuťte trochou rybí omáčky, solí a pepřem. Vařte asi 20 minut rajčatovou omáčku s kuličkami. Můžete přidat vodu, aby omáčka nebyla moc hustá. Masové kuličky a rajčatovou omáčkou se podávají v miskách a jí se s bagetou. Misku s kuličkami ozdobte jarní cibulkou a koriandrem.

Vietnamská paštika - Paté

Zde je paštika podle Vietnamské receptury. Paštiky a bagety jsou pozůstatek francouzských kolonistů. Vietnamské bagety jejíž nedílnou součástí je vietnamská paštika jsou velmi oblíbeným street food jidlem, kterým je Vietnam populární.

Ingredience (4 porce):

  • 300g vepřových jater
  • mléko
  • 200g vepřového mletého bůčku
  • 1 cibule
  • 2 česneky
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • sůl a pepř

 

Postup: 

Játra nakrájejte na kousky a zalijte je v misce a mlékem. Nechte játra cca 20 minut, aby se pročistila. Po odležení jater odlijte mléko a propláchněte studenou vodou. Poté játra rozmixujte, přidejte k nim vepřové maso, cibuli, česnek, sůl, pepř, rybí omáčku. Směs dejte do velké misky, misku zakryjte alobalem. Dále si v kastrolu zahřejte vodu, vložte skládací napařovač, na něj postavte formu a kastrol přikryjte poklici. Nechte vařit 3 hodiny. Poté nechte zchladnou v lednici, aby měla paštika tužší formu.

Dezert s lepkavou rýží - Xoi che

Ingredience: 

  • 200g lepkavé rýže (gao nep)
  • 150g fazolí mungo (do xanh)
  • 6 lžic cukru
  • 50g mouky s manioku jedlého (bot san)
  • 200ml studené vody

 

Postup: 

Přes noc nechte namočené lepkavou rýži a mungo fazole. Poté scedíme suroviny a nechte okapat. V napařovacím hrnci vařte mungo fazole smíchané s 6 lžičkami cukru přibližně 20 minut, dokud nezměknou. Nechte vychladnout. Potom v napařovacím hrnci uvařte rýži přibližně 20-30 minut, dokud nezměkne, měla by být lehce lepkavá. Pak ji smíchejte s fazolemi a nechte pařit 5 minut.

Dále si v hrnci rozpusťte mouku s voudou a 3 lžickami cukru. Važte při maximalní teplotě a neustále míchejte, dokud nebude mít pudinkovou konzistenci. 

Při podávaní pudinku přidejte připravenou lepkavou rýži s fazolemi.

Sladké knedlíčky - Banh troi

Ingrediance: 

  • 30g rýžové mouky 
  • 150g mouky z lepkavé rýže
  • 1lžíce cukru
  • 150ml studené vody,
  • balení celých kousků třtinového cukru
  • lžíce praženého sezamu

 

Postup:

Do mísy dejte rýžovou mouku, mouku z lepkavé rýže a cukr, směs pomalu míchejte a postupně přilévejte vodu a zpracujte těsto, mělo by být měkké a mokré. Pak mísu s folií přikrýjte folii a nechte 1_2 hodiny odpočívat. Poté odeberte kousek těsta velikosti, prsty je vytvarujte do placičky, doprostřed vložte kousek třtinového cukru, obalte těstem a vytvořte malé kuličky. Kuličky vaříme ve vařící vodě, dokud nevyplavou.

Vietnamský koblížek - Banh rán

Ingredience:

  • 100g fazolí mungo
  • 200g rýžové mouky
  • 60g cukru
  • 150 ml studené vody
  • 40g nastrouhaného kokosu
  • 200g nepraženého sezamu
  • rostlinný olej

 

Postup:

Do mísy se studenou vodou dejte 100g fazolí mungo a nechte přes noc odpočívat. Do větší mísy vsypte rýžovou mouku, špetku soli, 60g cukru a promíchejte. Poté mísu s těstem přikrýjte a nechte 1-2 hodiny odpočívat. Mezitím si připravte náplň. Fazole sceďte. Přidejte 6 lžic cukru a fazole vařte v hrnci přibližně 20 minut. Pak v hmoždíři rozdrťte, v misce smíchejte s nastrouhaným kokosem a ze směsi vytvarujte malou kuličku. Z těsta vezmeme přiměřené množství těsta a udělejte z ní placičku, doprostřed vložte kuličku s fazolí a kokosu. Koule pak obalte sezamem. Poté si zahřejte olej na smažení. Smažte dozlatova. Koblížek by měl celý plavat v oleji. Hotový koblížek poznáte podle toho, že vyplave na povrh. 

Kuře na zázvoru

Ingredience:

  • 2 kuřecí stehna
  • 20g zázvoru
  • rostlinný olej
  • kávová lžíce cukru
  • 30ml vody
  • 2 lžíce rybí omáčky

 

Postup:

Kuřecí stehna nasekejte na části. Zázvor nakrájejte na plátky. Do kastrolu pridejte trochu oleje a lžícic cukru. Když cukr zkaramelizuje, tak přidejte kuře, zázvor rybí omáčku, sůl pepř a 30ml vody. Vařte při občasném míchání 20 minut.

Smažená rýže s krevetami

Ingrediance:

  • 500 g vařené rýže
  • 1 vejce
  • rybí omáčka
  • sůl pepř
  • 200g krevet
  • 100g mungo klíčků
  • olej

 

Postup:

Na rozpálenou pánev přidejte olej. Jak bude olej trochu prskat, tak přidejte vajíčko. Když bude vajíčko skoro udělané, tak přidejte rýži. Neustále promíchavejte, aby se rýže nepřipálila. Po 5 minutách přidejte uvařené krevety. Smažte rýži s krevetami dalších 5 minut a přidejte nakonec mungoklíčky. Celou směs ještě míchejte 2 minuty, dokud nebude rýže křupavá. Na konci můžete na talíři ozdobit smaženou cibulkou. 

Vietnamský zelený čaj s citronem

Ingredience:

  • Vietnamský zelený čaj
  • 1l vody
  • 1 limetka
  • 7-9 kávových lžiček třtinového cukru

 

Postup:

Do menšího hrnku nasypte hrst sypaného zeleného čaje a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat přibližně 2 minuty, poté vodu odlijte. Znovu zalijte vroucí vodou a nechte 3 minuty odstát. Dovelkého džbanu nalíjte vylouhovaný čaj, studenou vodu, limentku 7-9 lžiček cukru. Míchejte, aby se cukr rozpustil a přidejte plátky limetky a led. Na zdraví!

Stránka 1 z 2 - 14 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.